Sehayat  aynı zamanda sosyal bir hazırlık gerektirir. Aileniz ve dostlarınızla vedalaşma, işlerin düzenlenmesi, gidilecek yerlerde görülecek insanlar ve ziyaret edilecek mekanlar planlanır.


Seyahat psikolojik bir hazırlık da gerektirir. Mesela korkularınızla baş etmek, uzaklaşma fikri ya da gidipte dönememek, dönüpte bulamamak korkusu gibi üstesinden gelmeniz gereken duygular oluşabilir. 


Bir ay ya da  iki ay sürecek uzak yolculuklara çıkmak ciddi bir psikolojik iyi olma durumu gerektirir. Bir semazen gibi bir ruhani hazır oluş şarttır. Ayrıca seyahatin masrafları tahmin edilmeli, gerekli bütçe ve yedek akçe hazırlanmalıdır. Özetle yolcunun her açıdan hazırlanması önemlidir.



Hangi rotadan gideceğinize karar verirken görmek isteyebileceğiniz yakın civardaki tarihi, kültürel ve doğal mekanlara göre tercihte bulunabilirsiniz. Bu araştırmalar da Tripadvisor, Gezimanya ve Atlas Obscura gibi aplikasyonlar çok faydalı olabilir.


Bütçenizi ayarlamak bir diğer önemli konu. Benzin fiyatları Avrupa ülkelerinde 10 cent aşağı 10 cent yukarı bizdeki gibi olabiliyor. Rusya ve orta asya ülkelerinde 40-60 cent arasında bizdekinin yaklaşık yarı fiyatınadır. İskandinav ülkelerinde her şey inanılmaz pahalı. Benzin 2 eurodan daha yüksek özellikle Norveçte. Üstelik İskandinav ülkelerinde petrollerde pompalar hep otomatik. Kredi kartınızla kendiniz dolduruyorsunuz. Finlandiya ya da Danimarka da yanılmıyorsam önce ne kadar almak istediğinizi soruyor, o miktarı kredi kartından provizyon alarak bloke ediyor, sonra aldığınız miktarı kredi kartınızdan tahsil ediyor. Sorun şu ki önceki bloke etttiği paranın blokesinin kaldırılması bizim bankalarda sanırım iletişim nedeniyle 1 hafta 10 gün sürebiliyor. Norveçte ise  sormadan 100 euro bloke ediyor. Ne kadar yakıt alırsanız onu da ayrıca tahsil ediyor ve bloke hemen kalkmıyor. Bir gezginin günden 5 ya da 6 kez benzin aldığını düşünün (yolda kalmak istemiyorsanız deponuzu sürekli dolu tutumaya çalışmalısınız. Bu nedenle ben her dinlendiğim yerde benzin depomu dolduruyorum.) bu günde 500-600 euro bloke anlamına geliyor, bir haftada 4000-5000 euro kredi kartı limitinizin bloke olması anlamına geliyor. Sorun olabilir. Bu nedenle bir kaç kredi kartı almanız ve limitlerinin de müsait olması çok önemli olabilir. 



İsmet ŞAHİN  

Hazırlıklar

ENGLISH

Avrupa ülkelerinde ise benzin almak bizdeki gibi doldurup sonra  kredi kartından çektirerek gerçekleşiyor. O nedenle Avrupa, Asya candır, İskandinavya tam bir heyecandır. Gitmeyin hatta. Her şey çok pahalı. Soğuk, yağmur ve sis hiç eksik olmadı.


İletişim çok önemli, o nedenle uluslararası dolaşıma açık bir cep telefonu şart. Ayrıca bazı ülkelerde ucuz ise yerel bir sim kartı internet ve telefon konuşması yapabilmek için alınabilir.  Navigasyon olmadan yol bulmakta ben çok zorlanacağımı düşünüyorum. Üstelik birden fazla navigasyon uygulaması kullanıyorum. Google Map online ve offline olarak ana uygulamamdır. Bence en güvenilir ve güncel uygulama Google Map’tir. Ancak offline navigasyon için Offlline Maps&Navigation ve Here WeGo’da çok başarılıdır. Buna ek olarak Gpx rotaları yüklemek ve takip etmek için OsmAnd faydalı olabilir.


Bununla birlikte özellikle motorsikletle seyahat edenler için bir hava durumu  ya da hava radar uygulaması çok gerekli olabilir. Islanmamak ya da en azından az ıslanmak için yola ne zaman çıkmanız, nerede mola vermeniz  ya da hangi rotadan gitmeniz gerektiğine hava durumuna göre karar verebilirsiniz. Sadece hava durumu yetmeyecektir hava radar ile bulut ve yağmur hareketlerini gözleyerek projeksiyon yapabilmeniz de gerekir.

Yolculukta hayal aşaması bitip karar verildikten sonra eyleme geçilmiş sayılabilir. Çünkü planlama aşaması yolculuğun sanal başlangıcıdır. 


Yolu planlamak önemli bir aşamadır.  Önce bir hedef belirlenir. Bu genelde en uzak gidilecek yerdir. Sonra oraya giderken ve dönerken izlenecek yol yani rota çalışılır. Bu rota belirlenirken önemli ölçütlerden biri yolun daha önce geçilmemiş ya da gidilmemiş bir yol olmasıdır. Geçilmemiş bir rota, görülmemiş yerler, ziyaret edilmemiş mekanlar ve tanışılmamış insanlar ve kültürler anlamına gelir. Yolun fiziksel durumunu iyi araştırmak gerekir, bazı ülkelerde çok bozuk yollarla karşılaşmak mümkün olabilir.  Sınır geçişleri de çalışılmalıdır. Bazı sınır geçişleri kapalı ve bazı sınır geçişleri sadece o sınıra komşu iki ülke vatandaşlarına özel ve başka ülke vatandaşları için yasak olabilmektedir.  Mutlaka vize durumları kontrol edilmeli ve güncel bilgi olduğundan emin olunmalıdır.  Yurtdışına araçla çıkarken aracın ruhsatı sizin üzerinize olmalı ya da sahibinden bir vekalet bulundurmanız gerekmektedir. Bunun dışında aracın yurt dışında bulunacağınız süreyi kapsayacak şekilde yeşil sigortası yaptırılmalıdır. 





Yolculuğu sadece bir yerden bir yere sehayat etmekle sınırlı bir etkinlik olarak görmüyorum. Seyahat ruhun sürekli arayışı gibi değerlendirebilir. O nedenle bana göre gezginin ruhu bitmeyen bir yolculuk içerisindedir. 


Her yolculuk hayal etmekle başlar, planlamakla devam eder, hazırlıklarla sürer,  seyahatin kendisi ile eyleme geçer ve seyahatin tamamlanması ile geçici bir son bulur. Ruhun kısa bir durgunluk sürecinden sonra yeni düşler, yeni arayışlar, kısa ve uzun vadeli planlar, hazırlıklarla devam eder. 


Her şeyin sonunda yolculuğu değerlendirelim, iyi mi yaptık, kötü mü ya da faydalı mı oldu faydasız mı modern dünyanın masum ve mantıklı gözüken işi nedense bana insan ruhunun modern şeytanı gibi gözüküyor. İstedim ve yaptım, niyetim iyiydi, zaten her şey mükemmel olsun beklemiyordum ama yaşadım iyi ya da kötü ve ne yaşadıysam bana bir şeyler kattı diyebilmek yeterlidir.


Yolculuk bir düşle başlar. Görmek istediğiniz yerler araştırırsınız. Yolculuğa dair düşler kurar ve hedefler koyarsınız. Yolculuk fiziksel, sosyal, ekonomik ve psikolojik bir hazırlık gerektirir.  Motorsikletle seyahat zorlu şartlara uyum sağlayabilme, soğuk sıcak dayanaklılık gerekir. Çünkü katedilen binlerce kilometre, aşılan dağlar, geçilen ovalar çok yorucu olabilir.  

Motorsikletin hazırlanması sürecinde ilk düşünülmesi gereken motorunuzun genel durumudur. Yani genel olarak motorsikletiniz sizi uzun yola götürür mü? Sağlam ve sorunsuz bir motorsiklet mi? Yeni model motorsikletlerin çoğu için bu sorunun cevabı olumludur. İkinci ihtiyaç bakımdır. Yola çıkmadan önce tüm bakımlarının ve kontrollerinin yapılması faydalı olacaktır. Yağ, su, filtre, buji, zircir, dişli, rulman, fren balataları vb size seyahati tamamlatabilir mi? Değiştirmeniz gereken parça olacaksa yanınıza yedeğini almakta fayda olabilir. Motorunuzun parçası her yerde bulunabiliyorsa sorun olmayacaktır.  Yedek far ampülü, sinyal ampülü işe yarayabilir. Genelde ampül yedekleri her yerde bulunabilmektedir.

Lastik seçimi önemlidir. Kat edeceğiniz yol uzun ise ömürlü lastik almakta fayda olabilir. Bunun dışında yol tutuşu, deseni, hamuru yola uygun olmalıdır. Ne kadar asfalt ne kadar offroad yapacağınıza göre lastik tipi değişebilir. Dişli lastikler yumuşak zeminlerde yol tutuşu artırsa da asfaltta yerle temas eden yüzey azaldığı için özellikle ıslak zeminlerde kaymaya meyillidir. 

Zincirli motorlarda zincir bakımı çin gerekli ekipman mutlaka olmalıdır. Tubeless lastiklerde çok sorun yaşanmasa da iç lastikli modellerde mutlaka lastik tamir takımı bulunmalıdır.

Motor Rotalarım Toplamı 

Motorsiklete eşyalarınızı bir düzen içinde yerleştirmelisiniz. En sık ve çok kullandığınız eşyalar depo üstü çantada olmalı. Daha büyük ve güncel ihtiyaç olan nesneler arka çantada ve en az ihtiyaç duyduğunuz şeyler yan çantalarda ve diplerde yer almalıdır. Otele çıkarken sadece depo üstü çanta,  kask ve elbise çantanızı alabilecek ve otelde ihtiyacınız olmayacak şeyleri güvenli ve kilit altında olacak şekilde motorda bırakabilmelisiniz.

Her deneyimli gezgin ne kadar az eşya o kadar iyi dese de ben kendime henüz engel olamıyorum. İhtiyacım olacak şeyleri kendimce minimum düzeyde yanıma alıyorum ama yine de çok olabiliyor. Mesela olası rahatsızlıklar için temel ilaçları almak zorunda hissediyorum. Bir takım 4 mevsim motor kıyafetim olsa da bir yazlık mont almak istiyorum. Bir uzun botun yanına mutlaka yarım ya da kısa bot alıyorum. Yani sorun bende. 

Kamp malzemeleri, henüz hiç kullanmak nasip olmadı ama geçen yıl tüm seyahat boyunca yanımda taşıdım. Eşya konusunda kendinize hakim olabilirseniz az eşya alın. 



2022 Temmuza kadar

Kocaeli Üniversitesi,  Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü 41380  İzmit/Kocaeli/Türkiye

ismetsahin@gmail.com